Sjöriket Skåne

Är en vacker bygd runt ett stort sjörikt område i nordöstra Skåne – en pärla mellan berg och sjö, vildmark och öppna landskap långt borta från storstadens stress.
Men ändå med världen inom räckhåll – 1,5 timme med tåg till Kastrup, m.a.o Världen har Sjöriket Skåne inom räckhåll!

Här hittar du din egna lilla värld av lugn och ro. Möter välvilliga och trevliga människor. Upplever storartad natur med ett stort utbud av aktiviteter.

Det är en bygd med gamla anor och runt sjöarna har människor levt och verkat i en lång tid. Barumskvinnan vandrade här redan för 9000 år sedan!

I norr är sjön Immeln belägen som gränsar till kommunerna Olofström, Östra Göinge samt Osby. Runt denna sjö ligger orter som Immeln, Breanäs, Skärsnäs, Mjönäs och Nyteboda.

Skånes största sjö, Ivösjön ingår också och därmed naturligtvis Ivön, dit man kan ta sig med färja som går dagligen.

Ivösjön gränsar till Bromölla kommun. De stora orterna runt sjön är Vånga, Näsum, Gualöv och Bromölla.

Mellan Ivösjön och Oppmannasjön ligger Bäckaskog slott.

Ett annat Slott vid Oppmannasjön är Karsholm.
Andra orter runt sjön är Arkelstorp, Oppmanna, Söndraby, Barum, Kiaby.

I väster ligger Råbelövssjön. Orter runt denna sjö är Ekestad, Flackarp och Österslöv.

I Sjöriket ingår även en mängd andra småsjöar och vattendrag som Raslången, Lerjesjön, Filkesjön, Bäen, Sjön Halen, Blistorpssjön, Kroksjön, Hava Gyl, Levrasjön, Grundsjön och Holjeån

Området är känt för sina odlingar, framför allt äpplen och bär. Äpplen fördes hit av munkarna på Bäckaskog runt 1100-talet. Här är särskilt gynnsamt att odla eftersom sjöarna naturligt minskar risken för frost.

Människorna runt Sjöriket lever, bor och verkar oberoende av uppsatta gränser, utan det är sjöarna som ger liv och näring samt enar och förenar.

Välkomna till oss – Här är livskvalitet gratis!

X