Arkelstorpsvikens vandringsled

Arkelstorpsvikens Vandringsled, belägen i nordöstra Skåne, sträcker sig genom ett kultur och naturlandskap rikt på flora och fauna.

Runt Arkelstorpsviken leder ängsmarker, stigar och grusvägar dig genom ett skiftande landskap med stor biologisk mångfald. Du möts av dramatisk natur med vildmarksinslag av berg med branta sluttningar ner mot vattnet, för att i nästa stund vandra genom det öppna jordbrukslandskapet i gammal kulturbygd med äppelodlingar, betes- och ängsmarker vilka övergår i de vackra bokskogarna som området är väl känt för.

Här finns möjligheterna att söka det okända för en oväntad naturupplevelse och här kan du möta tystnaden, upptäcka glädjen i att se och höra olika fågel– och djurarter, med årstidernas skiftande skepnader.

Enkelheten och närvaron i naturen ger en betydande återhämtningoch en annan kroppsrytm. En hjort som betar eller rovfågeln som seglar över dig, ger en upplevelse du minns.

Fakta om Arkelstorpsvikens vandringsled:

Hela leden är ca. 12,6 km.
I dagsläget går det ej att gå runt, då det inte finns någon bro över Rännan mellan rastplatserna Tjuvahallarna och Mannestad/Allarp.
Många utgår från rastplatsen i Vikingaparken och väljer att gå västra sidan, Bergarundan, för att sedan komma tillbaka till Vikingaparken och fortsätta på östra sidan, Oppmannarundan.
Det går också bra att dela upp leden efter eget tycke och smak. Vandringsleden utgår från Vikingaparken där det också finns rastplats med informationstavla.

För kortare slingor finns även alternativen:

  • Stora Oppmannarundan som utgår från Vikingaparken 4,9 km
  • Lilla Oppmannarundan 2,9 km
  • Lilla Oppmanna rundan med Snärjet 5,7 km.

OBS! Bergarundan, den södra delen av blå slinga är en mycket kuperad naturstig, (punkt 17 -21).

Leden är väl markerad och på tre rastplatser vid sjön finns informationstavlor, bänkar, bord och grillplats. Längs leden kan man meditera, fågelskåda och sova i vindskydd.

Har du inte med egen fikakorg finns det möjlighet att förbeställa och köpa den på Karsta Gård hos Gårdskocken, i Arkelstorp hos Mejeriets Hörna eller hos Hammarkvist Trädgård i Oppmanna.

Åk hit med buss 550 från Kristianstad och stig av vid hållplats ”Affären Arkelstorp”.

Åker du med egen bil finns en samåkningsparkering på Mannestadsvägen 1 snett mitt emot Ica Nära. Utanför skoltid går det även bra att parkera vid Spängerskolan, Ekbacken 8.

 

Karta över vandringsleden

Vandringskartan

Här hittar du din egen karta!

Vill du ge dig ut på egen hand och upptäcka Sjörikets nya vandringsled, så finns nu kartor att hämta i Sjörikets gårdsbutiker, caféer & restauranger och på andra välbesökta ställen.
Du hittar även kartor på Rådhusets Medborgarcenter i Kristianstad, Kulturpunkten i Bromölla, Kontaktcenter Stadshuset i Hässleholm, Medborgarcenter i Olofström, Kontaktcenter i Osby kommun och Östra Göinge kommunhus.

Det går också att ladda ner kartan i pdf-format genom att klicka här

Markering av leden

Vandringsleden är markerad med blå fyrkanter och pilar och är totalt ca. 12,6 km lång.

Du kan välja att dela upp leden i olika sträckor, se då de mindre kartorna i kartan:
Röd slinga, stora Oppmannarundan – 7,7 km
Grön slinga, lilla Oppmannarundan – 2,9 km
Blå slinga, Bergarundan – 4,9  km

OBS! Ute i naturen är alla sträckor markerade i blått.
Sträckor som tillhör Skåneleden är markerade med orange fyrkanter och pilar.

Vandra genom betesmark

Här betar djur i naturvårdens tjänst. Djurens betande hindrar markerna från att växa igen och främjar naturens artrikedom.

• Gå inte in i en flock med betesdjur.

• Kor försvarar sina kalvar – håll avstånd!

• Hästar, kor och får kan bli aggressiva mot din hund, även om hunden är kopplad. Det är därför inte lämpligt att ta med hund, även kopplad, under betesperioden,
1 maj till 1 november.

• Gå inte mellan flocken och tjuren eller baggen.

• Uppträd lugnt i närheten av djuren.

• Gå längs hagens ytterkanter eller välj en alternativ väg om du känner dig osäker.

Vi önskar dig en upplevelserik vandring – glöm inte att stänga grinden bakom dig!

Vandringsleden runt Arkelstorpsviken är en led som upplåts av markägarna enbart för vandring. Därför avråds all annan aktivitet och hänvisar till leder som är framtagna speciellt för MTB-cykling som Vångaberget och Lerjevallen.

Betesdjuren blir ofta rädda och kan även bli aggressiva för cyklar som kommer i högre fart än en vandrare, vilket gör att skador kan uppstå både på djur och cyklister.

På åkrar med växande gröda är det inte tillåtet att cykla.

Mjuka och blöta marker tar stor skada av cykelns däckmönster.

OBS! Alla motordrivna och terränggående fordon är förbjudna.

Galleri