Breanäsleden  19 km

Här vandrar du genom produktionsskogar, naturreservat, strövområden och kulturhistoriskt intressanta platser.

Vandra på järnvägbanken längs ån till Stora Björkeröd och vidare utmed kanten av ett vattenfyllt stenbrott. En slingrig stig leder till Högsma och i byn växer den fridlysta Högsmaeken. Den har blad som liknar lagerblad och ollon som aldrig gror.

Längs blöta stigar och spänger vandrar du förbi mossmark och fuktskogar. På småvägar och stigar leds du vidare genom granskog. Nära leden hittar du Sporrakulla gård som har en historia som går så långt tillbaka som till 1580. Här brukar man marken kring gården på på gammeldags vis. Några kilometer nordost om gården finns ännu en sevärdhet, Rodatorpet. Längs etappen finns mängder med rester efter tidigare generationers liv, skyltar berättar mer.

På den östra delen av etappen vandrar du genom omväxlande skog och på gångavstånd hittar du flera fiskesjöar. Sista sträckan till strövområdet Breanäs följer du en asfaltsväg och i skogen intill finns en trädstig med ovanliga barrträd. Sjön Immeln och Breanäs besöks av badare, kanotister, storlom och fiskgjuse.

Grydå kanal är en spektakulär byggnation. Med kanalen sänkte man vattennivån i flera sjöar och som skydd åt kanalen byggdes en 36 meter lång tunnel. De sänkta sjöarna gav odlingsmark.

En längre sträcka vandrar du på Grisabanan, en gång en smalspårig järnväg mellan brottet Stora Björkeröd till Lönsboda. Ångloket visslade som en gris och döptes till Hägghultsgrisen.

Kliv ner till Simontorpsån och ta ett dopp vid baptistiska väckelserörelsens gamla dopplats.

Mer info Skåneleden

Galleri